Headerbild

Verksamhet

Sportskytte med gevär är en renodlad precisionsgren med tre olika skjutställningar: liggande, knästående och stående. Skytten har förhållandevis gott om tid på sig att avlossa sina skott. Gevärens utformning och tillbehör medför att skytten med träning kan hålla geväret väldigt stilla.
Luftgevärsskytte Luftgevär skjuter man inomhus och mest under vinterhalvåret. Luftgevär kan man börja skjuta redan när man är ca 7 år. Man kan skjuta antingen på vanliga papptavlor eller på sk. ”Falling Target". Falling Target är självmarkerande mål som ser ut som de mål som används i skidskytte.

Tryck på filen för att visa original.

 

Dagens luftgevär drivs av kolsyra eller komprimerad luft och är mycket enkla att använda även för ungdomar. Som ungdom till och med 13 år, skjuter man sittande med stöd. Därefter väljer man om man vill skjuta sittande med stöd eller stående. Avståndet är 10 m.

 

Korthållsskytte Korthållsskytte bedrivs utomhus på 50-meters bana eller som fältskytte. Läs mer om fältskytte längre ner. Ungdomar till och med 15 år skjuter liggande med stöd och när man är över 15 år skjuter man liggande, knästående och stående. Gevären är av sk. salongsgevär av kalibern .22LR.

Tryck på filen för att visa original.
Gevär bana Gevär skjuter man på 300m eller som fältskytte. Skjutställningarna är liggande (med stöd för ungdomar), knästående och stående. Gevären är gamla modifierade mausergevär eller av en nytillverkad modell från Sauer. Kalibern är 6,5x55mm.
 Tryck på filen för att visa original.     Tryck på filen för att visa original.     Tryck på filen för att visa original.

Fältskytte Fältskytte bedrivs oftast under vinterhalvåret. Utmed en slinga i naturen finns ett antal skjutstationer. Vid varje station får skytten själv bedöma avstånd, vindavdrift och annat som är av betydelse för att kunna träffa. Figurerna är av varierande form och storlek. För mausergevär är avstånden mellan 150 och 650 meter beroende på vilken typ av figur man skall skjuta på. Fältskytte bedrivs även med korthållsgevär och k-pist.
 Tryck på filen för att visa original.          Tryck på filen för att visa original.

K-pist skytte K-pistarna som man använder är samma som det svenska försvaret använder (m/45). K-pist skjuter man på bana (100m) eller som fältskytte. Skjutställningarna är liggande, knästående och stående. Enligt svensk lag får man ej skjuta K-pist om man inte fyllt 17 år.

Vid allt skytte är säkerheten viktigast!